×

Μινωική πόλη στα Γουρνιά

Χιλιόμετρα
4.5

Η πόλη ήκμασε την μινωική περίοδο και αποτελεί τον πληρέστερα ανεσκαμμένο μινωικό οικισμό στην Κρήτη. Λόγω της καλής διατήρησης του, ονομάστηκε ως η «Πομπηία της Κρήτης». Η ανασκαφή των Γουρνιών έγινε από την Αμερικανική Αρχαιολογική Ομάδα της Harriet Boyd το 1901-1904.

Η πόλη φαίνεται να ήκμασε το 1550-1450πΧ, καταστράφηκε από σεισμό το 1450πΧ, ενώ εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1200πΧ. Το όνομα της δεν είναι γνωστό, ενώ το όνομα Γουρνιά το πήρε από τις πέτρινες και ξύλινες γαβάθες (γούρνες) που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο πριν ξεκινήσουν οι ανασκαφές.

Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο και να δείτε πως ήταν μια μικρή μινωική πόλη, περιδιαβαίνοντας τα καλντερίμια της. Τα σπίτια έχουν ανασκαφεί με τους τοίχους τους, τις σκάλες που οδηγούσαν στον δεύτερο όροφο, τους αποθηκευτικούς και εργαστηριακούς χώρους. Στα Γουρνιά βρέθηκαν διάφορα εργαλεία (σμίλες, αγκίστρια, σφυριά, αγγεία, κλπ) που δίνουν την εικόνα της καθημερινής ζωής των Μινωιτών. Είναι εντυπωσιακό ότι υπήρχε και αποχετευτικό δίκτυο.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Χάρτης απόστασης και οδηγίες απο το Ίστρον Βίλλας

Χάρτης πλοήγησης :
Μπορείτε να βάλετε τη διεύθυνσή σας για να λάβετε οδηγίες.

Λάβετε οδηγίες

  show options

Σχετικά

Ο αρχαιολογικός χώρος των Γουρνιών βρίσκεται σε μικρό λόφο δυτικά της Παχιάς Άμμου, δίπλα στον δρόμο που συνδέει τον Άγιο Νικόλαο με την Ιεράπετρα, 19km ανατολικά του Αγίου Νικολάου.

Περισσότερα Αξιοθέατα

Λεπτομέρειες